Nytt år, nye regler: Endringer som kan påvirke deg i 2025
Det kan være vrient å få med seg alle endringer og regler som iverksettes hvert år. Hva kan vi forvente oss av 2025? Er det noen nye skatteregler du bør få med deg? Ikke uventet, fikk vi flere nye lover og forskrifter 1. januar. Selv om vi ikke kan ta med alle, gir vi i Aasen Sparebank deg en kort oversikt over noe av det er nytt av året.
Kravet om egenkapital senkes fra 15% til 10%
1. januar senkes kravet til egenkapital for boliglån fra 15 til 10 prosent. Endringen betyr dermed at man maksimalt kan låne 90 prosent av boligens verdi.. Et av hovedpoengene til at regjeringen gikk inn for dette, var å få flere inn på boligmarkedet.
Endring i rentestresstesten for fastrentelån
Den nye utlånsforskriften stiller også krav om at låntakere skal tåle en renteøkning på 3 prosentpoeng eller en rente på minst 7 prosent. For fastrentelån er utgangspunktet utestående beløp ved utløpet av rentebindingsperioden. Regelen endres slik at bankene kan legge til grunn inntektsvekst i rentebindingsperioden. Bankenes vurdering av inntektsvekst i rentebindingsperioden må imidlertid være realistisk. De må også ta hensyn til at kundens utgifter kan øke i perioden, og påse at låntakeren har en tilstrekkelig buffer til å tåle andre endringer som påvirker betjeningsevnen. Departementet vil vurdere behovet for mer konkrete forskriftsregler basert på hvordan bankene praktiserer dette.
Høyere beløpsgrense på frikort
Beløpsgrensen på frikort øker fra 70 000,- kroner i året til 100 000,- i 2025. Dette betyr at dersom du tjener mindre enn 100 000,- i året, skal du ikke betale skatt på inntekt. Personer på 13 år og oppover får automatisk frikort. Man trenger ikke å bestille dette. Men dersom du merker at du kommer til å tjene mer enn de 100 000,- frikortet tillater, bør du kontakte skatteetaten og bestille et skattekort for å unngå å betale 50 prosent skatt.
Artikkelen fortsetter under bildet
Nye pensjonsregler for offentlig tjenestepensjon
Fra 1. januar trer nye pensjonsregler i kraft for offentlig ansatte. I praksis betyr dette at pensjonen i større grad enn tidligere vil være knyttet til hvor mye du har tjent i løpet av yrkeslivet, og ikke antall år og stillingsprosent du har hatt mens du har jobbet i offentlig sektor. Pensjonsopptjeningen blir derfor den samme enten du har tjent 600.000 kroner på ett år eller 600.000 kroner fordelt over 3 år (dvs. 200.000 per år). Dette skyldes at det er den totale inntekten som er avgjørende, ikke hvordan den fordeles over tid.
Ekstra arbeidsgiveravgift avvikles
Det midlertidige tiltaket om ekstra arbeidsgiveravgift som ble innført i 2023, avvikles i sin helhet. Opprinnelig ble det innført en ekstra arbeidsgiveravgift på lønnsinntekter på over 850 000 kroner som et verktøy for å dempe en vanskelig situasjon med høy prisvekst og stramt arbeidsmarked.
Utleie av egen fritidsbolig
Mange hytter står tomme store deler av året, og hytteeiere velger å leie dem ut for å tjene en slant. Du kan også leie ut din egen bolig for en periode, helt skattefritt. Grensen for skattefri utleie av egen fritidsbolig og korttidsutleie av egen bolig økes fra 10 000 til 15 000 kroner. Alt over dette, må du imidlertid skatte av.
Det er flere lover, forskrifter og diverse regler som trådte i kraft på nyåret, men vi håper at denne lille oppsummeringen var nyttig for deg og at du kanskje ble litt klokere.
Kontakt oss gjerne om du har spørsmål, eller bare vil komme innom for en prat.
Ta kontakt med oss i Aasen Sparebank
Vi er her for deg - i gode og andre dager