Hjelpende hånd

Visste du at over 15.000 unge i Norge er ufør?

Visste du at 15.000 unge mellom 18 og 29 år i Norge blir ufør? Tallene viser at antall unge under 30 år som blir uføre har økt de siste årene. Da er det enda viktigere å sørge for økonomisk trygghet.

Kilde: NAV (nav.no)

Vi markerer "Verdensdagen for psykisk helse" 💚

Verdensdagen for psykisk helse markeres den 10. oktober hvert år for å øke bevisstheten rundt psykiske utfordringer og fremme bedre psykisk helse for alle.

Spesielt blant unge kan psykiske helseplager føre til alvorlige konsekvenser, og i verste fall ende med at man blir ufør. Derfor er det viktig å vite hvilke muligheter som finnes for økonomisk trygghet, som uføreforsikring.

Hvorfor er det relevant med uføreforsikring for unge?

Unge mennesker står overfor flere utfordringer når det gjelder uførhet. Ikke bare er de økonomisk sårbare på grunn av kortere arbeidshistorikk, men de kan også oppleve større mentale belastninger. Tall fra NAV viser at psykiske lidelser er en av de vanligste årsakene til uførhet blant unge. Dette inkluderer lidelser som angst, depresjon og utbrenthet, som kan være direkte knyttet til stress i arbeidslivet, høye krav i samfunnet eller personlige utfordringer.

 

Å miste evnen til å arbeide kan ha store psykiske konsekvenser. I følge NAV sliter mange unge av de som blir uføre, med følelsen av tap av mening, sosial isolasjon og redusert selvfølelse. I tillegg til dette kommer usikkerheten rundt økonomien, noe som kan føre til økt angst og stress.

 

Les mer om uføreforsikring

Hvordan kan uførepensjon og uføreforsikring hjelpe?

Både uførepensjon og uføreforsikring kan være avgjørende for å sikre økonomisk trygghet dersom du skulle bli ufør. Mens uførepensjon fra NAV gir deg en jevn månedlig utbetaling, er dette ofte ikke nok til å opprettholde samme levestandard som før. En uføreforsikring kan gi deg en større engangsutbetaling som kan hjelpe deg med å håndtere store økonomiske utfordringer, som for eksempel å nedbetale boliglån eller tilpasse boligen til nye behov.

Det er også verdt å merke seg at mens uførepensjon er noe alle har rett på gjennom folketrygden, må du selv tegne en uføreforsikring. Mange unge glemmer dette fordi de tenker at de er godt dekket av statlige ordninger, men sannheten er at en kombinasjon av uførepensjon og uføreforsikring kan være den beste løsningen for å sikre økonomisk trygghet i fremtiden.

 

Avtal møte med en rådgiver for å snakke om uføreforsikring

 

Artikkelen fortsetter under bildet

Tre hjerte hender

 

Uførhet skjer oftere enn du tror

Mange tenker kanskje at uførhet er noe som kun rammer andre, men tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at cirka 40 % av alle kvinner og 35 % av alle menn vil oppleve å bli uføre i løpet av livet. Dette er tall som er verdt å merke seg, spesielt for unge som kanskje tror at de er usårbare. Det er derfor viktig å forberede seg økonomisk på fremtiden, og tenke på hvordan du kan sikre deg selv og dine nærmeste dersom du skulle bli ufør.

Mental helse og uførhet

Det er også viktig å forstå at uførhet ikke bare påvirker deg økonomisk, men også mentalt. Mange unge som blir uføre, sliter med følelsen av å miste identitet og fremtidshåp. Tap av arbeidsevne kan føre til depresjon, angst og isolasjon, ifølge NAV. Det er derfor avgjørende å søke hjelp og støtte fra både venner, familie og profesjonelle hvis man opplever mentale utfordringer som følge av uførhet.

Hva bør du gjøre?

For unge mennesker er det viktig å ta ansvar for sin økonomiske fremtid tidlig. Det kan være lurt å vurdere om du bør tegne en uføreforsikring i tillegg til å være klar over hva du har rett på gjennom NAV. Det kan også være en god idé å sette deg inn i hvilke forsikringer du allerede har gjennom arbeidsgiver, og eventuelt supplere med egne forsikringer dersom du ikke er godt nok dekket.


Uførhet er kanskje ikke noe du tenker på nå, men det er noe som kan skje med hvem som helst. Å sikre deg selv økonomisk kan være en av de viktigste investeringene du gjør for fremtiden.

 

Avtal møte med en rådgiver for å snakke om uføreforsikring



Ta kontakt med oss i Aasen Sparebank

Vi er her for deg - i gode og andre dager