Mann med hund

Få oversikt over pensjonen din i dag!

Vi har i en tidligere artikkel gått gjennom de tre forskjellige måtene du kan spare til pensjon på. Om du ikke fikk med deg dem eller ikke husker hva disse var, kan du ta en titt her. I denne artikkelen skal vi se litt på hvordan du skaffer deg best mulig oversikt over pensjonsordningene dine, og ikke minst: Hva som er den smarteste måten å spare til pensjon på.

Pensjonstall, hva er det?

Pensjonstallet ditt er rett og slett summen av de pengene du skal leve av når du blir pensjonist og som skal fordeles over en rekke år. Denne summen tilsier hva du kan forvente å få i pensjon fra Folketrygden, pensjonssparing fra tidligere arbeidsplasser, og den sparingen du selv har stått for. En viktig del av denne beregningen er å forstå hvordan hver av disse kildene bidrar til din fremtidige økonomi.

 

Visste du at Norsk Pensjon tilbyr en portal hvor du kan logge inn og beregne hva du vil få utbetalt i pensjon? Dette verktøyet gir deg en detaljert oversikt over dine pensjonsavtaler, både aktiv og tidligere opptjening. Ved å bruke disse verktøyene kan du få et bedre innblikk i din finansielle fremtid og planlegge deretter.

Og hva er pensjonssparing i fond?

Pensjonssparing i fond innebærer at du investerer penger i forskjellige typer investeringsfond, vanligvis aksjefond, som har potensial til å vokse mer over tid sammenlignet med tradisjonell sparing i banken. Historikk viser at sparing i aksjefond gir bedre avkastning enn om pengene settes på en sparekonto, noe som er særlig viktig gitt lengden på investeringshorisonten for pensjonssparing.

 

Når du sparer til pensjon i fond, er det viktig å ha en diversifisert portefølje som balanserer risiko og avkastningspotensial. Aksjefond gir høyere forventet avkastning, men kommer også med høyere risiko. Det er derfor viktig å justere risikonivået i porteføljen din basert på alder, risikotoleranse, og hvor nær du er pensjonsalderen. 

Her er selvsagt vi i Aasen Sparebank behjelpelige med å sette opp en fondsløsning som passer deg og dine preferanser. 

 

Avtale møte med en sparerådgiver

 

Hvordan finner jeg ut hvor mye pensjon min egen pensjonssparing genererer?

For å estimere hvor mye pensjon din sparing kan generere, kan du benytte deg av sparekalkulatoren vår. Denne kalkulatoren lar deg bla. legge inn variabler som engangsinnskudd, månedlig sparebeløp, og antall år du planlegger å spare. Ut fra disse dataene kan sparekalkulatoren vår gi deg et estimat på det forventede totalbeløpet ved pensjonsalder.

 

Prøv vår sparekalkulator her

 

Besteforeldre

Når bør jeg begynne å spare til pensjon?

Dette er 64.000 kroners spørsmålet, som de sa i Kvitt eller Dobbelt på NRK. Om du tar denne referansen er det et tegn på at det i hvertfall er på tide å begynne å spare til pensjon…


Svaret på det innledende spørsmålet her er at det ideelle tidspunktet for å starte pensjonssparing er så snart du har en fast inntekt. Selv små beløp kan vokse seg store over tid takket være sammensatt rente. Å starte tidlig gir deg fordelen av tid, noe som er kritisk når det kommer til investeringer. For eksempel, et månedlig beløp på 300 kr kan vokse betydelig over flere tiår.


Å ha en samtale med en rådgiver i banken kan også gi verdifull innsikt i hvordan du best kan balansere sparing til pensjon sammen med andre økonomiske mål, som for eksempel å spare til bolig gjennom en BSU-konto.


 

Pensjonssparing er en viktig del av din finansielle fremtid!

Ved å forstå og bruke verktøy som pensjonstall og sparekalkulatorer, samt å velge riktige spareformer som fond, setter du deg selv i en god posisjon for å sikre økonomisk trygghet i pensjonsalderen din. Jo tidligere du starter, desto bedre, men husk at det aldri er for sent å begynne å planlegge for fremtiden!

Det er altså viktig å være bevisst på hvordan pensjonssparing kan påvirke din fremtidige økonomi. Ved å regelmessig sjekke pensjonsstatusen din, justere sparebeløpene etter livssituasjon og økonomiske mål, samt kontinuerlig evaluere investeringsstrategiene dine, kan du sikre at du er på rett vei mot en komfortabel pensjonisttilværelse.

Bruk tilgjengelige ressurser

Det finnes også mange andre ressurser og verktøy tilgjengelig på nettet for å hjelpe deg med pensjonssparing. Som vi har nevnt: Vår egen sparekalkulator og Norsk Pensjon - men også NAV m.fl. tilbyr en rekke tjenester og rådgivning som kan hjelpe deg med å få en klar oversikt over din pensjon, og hvordan du best kan spare. Dra nytte av disse ressursene for å optimalisere din pensjonssparing i dag!

Vi er her for å hjelpe deg - i gode og andre dager! 

I disse artiklene om pensjon har vi gitt deg en innføring og forklaring på hvordan (noen) av de mest kompliserte aspektene ved pensjon fungerer. Forhåpentligvis sitter du nå igjen med et klarere bilde, og er motivert til å sette i gang pensjonssparingen din i dag. I så tilfelle sitter vi klare til å hjelpe deg med å sette opp den pensjonspareløsningen som passer best for deg. Ta kontakt med våre dyktige rådgivere på pensjonssparing!

Avtale møte med en sparerådgiver





Ta kontakt med oss i Aasen Sparebank

Vi er her for deg - i gode og andre dager