Forsikring av kjøretøy
Å kjøpe og eie et kjøretøy er ikke bare en investering og et privilegium, det er også en ansvarsfull oppgave. En vesentlig faktor som følger med dette ansvaret er å sørge for at kjøretøyet ditt er riktig forsikret til enhver tid. Vi har samlet noen punkter som er viktige å være klar over - og tenke på - når du skal forsikre kjøretøyet ditt.
Konsekvensene av å ikke ha forsikring på plass
Først og fremst er det viktig å være klar over hvilke konsekvenser - både juridiske og økonomiske - som kan ramme deg dersom du ikke har riktig forsikring av kjøretøyet ditt på plass. De potensielle konsekvensene er blant annet disse:
- Bøter og straffer: I de aller fleste steder i verden, inkludert Norge, er det lovpålagt å - i det minste - ha ansvarsforsikring for å kunne kjøre ute på veiene. Dersom du ikke har dette på plass kan det føre både til bøter og andre juridiske straffer.
- Tap av eiendeler: Dersom kjøretøyet ditt - eller deler av det - blir skadet eller stjålet, og du ikke har forsikringer på plass, må du selv bære kostnadene for både reparasjon og erstatning. Dette kan raskt vise seg å bli en betydelig økonomisk byrde, da det ofte er snakk om svært kostbare summer i slike tilfeller.
- Sivilrettslige søksmål: Dersom du skulle være så uheldig at du krasjer og påfører skade på andre kjøretøy eller personer, kan de skadde saksøke deg for erstatning. Uten forsikring kan du da ende opp med å måtte betale store summer av egen lomme for oppretningen.
Ulike typer kjøretøyforsikringer gjennom Frende
Når det gjelder forsikring av kjøretøy, er det viktig å velge en forsikringsleverandør som tilbyr den type dekningen som passer til deg og dine behov. Vår samarbeidspartner, Frende Forsikring, tilbyr et bredt spekter av svært gode og dekkende forsikringer for en rekke ulike kjøretøytyper, blant annet:
-
Bilforsikring
-
Bobilforsikring og campingvogn
-
El-sparkesykkel, MC-forsikring og mopedforsikring
-
Traktorforsikring
-
og flere.
Se fullstendig oversikt over forsikringene her. Her kan du også trykke deg inn på de ulike forsikringstypene og lese mer om hva de ulike innebærer.
Bilforsikring
Bilforsikring er den aller vanligste typen kjøretøyforsikring, men hvordan fungerer det egentlig? Bilforsikring er en nødvendighet for alle bilister med egen bil - ikke bare for å overholde loven, men også for å beskytte seg selv og andre mot uforutsette hendelser. Denne forsikringen skal dekke skader du som bilist påfører andre mennesker, biler og/eller andre eiendeler. I noen tilfeller kan den også dekke skader du selv eller andre påfører din egen bil eller slitasje.
Bilforsikring kan deles inn i ulike kategorier som ansvarsforsikring, delkasko og fullkasko - avhengig av hva slags dekning du velger og hva forsikringsselskapet tilbyr. Det viktigste er å kjenne til og forstå de mest sentrale og grunnleggende begrepene knyttet til bilforsikring.
-
Ansvarsforsikring dekker skader bilen din forårsaker på omgivelsene ved et uhell.
-
Delkasko inkluderer ansvarsforsikring pluss dekning for skader som følge av eksterne faktorer - som brann eller biltyveri.
-
Fullkasko dekker også skader på din egen bil som du selv er skyld i, i tillegg til det som delkaskoen dekker.
Pris og faktorer som påvirker forsikringen
Prisen på bilforsikring varierer betydelig og avhenger av flere faktorer. Det inkluderer blant annet hvilken type bil du har, kjøreerfaringen din, kjørelengde, bostedet ditt, relevant historikk - og såklart hvilken type bilforsikring du velger. For eksempel vil dyrere biler ha høyere forsikringskostnader, og unge sjåfører må forvente høyere priser på grunn av sin manglende kjøreerfaring. Justering av egenandelen kan også påvirke prisen på forsikringen.
Hva gjør man om man kjøper bil i helgen når forsikringsselskapet har stengt?
Å kjøpe bil - eller annet kjøretøy - i helgen kan være utfordrende med tanke på å forsikre det nye kjøretøyet sitt umiddelbart. I dette tilfellet, kan det være smart å følg disse trinnene for å sikre seg en forsikring av det nye kjøretøyet så snart som mulig:
-
Planlegg på forhånd: Dersom du planlegger å kjøpe bil - eller annet kjøretøy - i helgen, kan du kontakte Frende forsikring på forhånd for å innhente informasjon om hvilke alternativer som er tilgjengelige for deg, og hva som best passer den type kjøretøy du planlegger å kjøpe. Ring Frende på 55 15 36 00 for spørsmål om bilforsikring, de holder åpent hverdager mellom klokken 08 - 16.
-
Midlertidig dekning: Det er også mulig å skaffe seg en midlertidig forsikringsdekning som aktiveres umiddelbart etter at kjøpet av kjøretøyet er gjennomført. Dette kan gi deg den nødvendig dekningen du trenger mens du senere får ordnet med en permanent forskningsplan.
-
Gjør det enkelt og kjøp forsikring på nettet: Gjennom nettsidene til Frende har du muligheten til å kjøpe forsikring direkte online. Sørg da for å ha nødvendig informasjon om kjøretøyet ditt klart - slik som registreringsnummer, VIN-nummer og eventuell kjørehistorikk.
-
Unngå å kjøre langt uten forsikring: Selv om det kan være svært fristende å kjøre hjem eller ta seg en tur i det nye kjøretøyet ditt rett etter kjøpet, er det viktig å ikke risikere noe ved å kjøre rundt uten forsikring. Selv på en kort kjøretur kan det oppstå uventede hendelser og uhell, noe som kan føre til alvorlige konsekvenser - som vi har nevnt over her tidligere.
Kjøp forsikring i nettbutikken her
Til slutt
Uansett hvilket kjøretøy du eier eller velger å kjøpe, er det viktig å ha riktig forsikringsdekning på plass - både for å beskytte deg selv og andre som er ute på veiene. Vårt beste råd er at du tar deg tid til å undersøke hvilke alternativer som finnes, og deretter finner den forskningsplanen som passer best for deg, din situasjon og ditt type kjøretøy. Frende tilbyr god veiledning og hjelp slik at du kan finne det alternativet som passer best for deg og dine behov - så ikke nøl med å ta kontakt!
Ta kontakt med oss i Aasen Sparebank
Vi er her for deg - i gode og andre dager
Refleksen kan redde livet ditt i høstmørket
Vi markerer refleksens dag 17.oktober🦺
Så mye kan du spare
Her får du eksempler på hva hverdagslige ting faktisk koster, og hvor mye du potensielt kan spare.